ToukoTanskanen

Psyykelääkkeitä olisi käytettävä viimeisenä keinona

Mitä ajattelisit, jos menisit lääkäriin valittamaan kurkkukipua, ja lääkäri toteaisi katsomatta kurkkuun, että sinulla on angiina ja tarvitset antibiootteja. Luultavasti pitäisit lääkärin toimintaa epäammattimaisena. 

Tällaista menetelmää käytetään usein mielenterveyden hoidossa. Potilailla arvioidaan, pelkkien keskustelujen perusteella, olevan lääkehoitoa vaativia häiriötiloja aivoissaan. Lääkäri voi siis aivoja tutkimatta arvioida, että aivot tarvitsevat kemiallista käsittelyä.

Jos ihmisellä on kurja olo ja vaikeuksia elämässä, terveydenhuollon virallinen linja ei ole suosittaa tukahduttamaan tuskaa huumaavilla aineilla. Jokainen ymmärtää, että se ei ole kestävä tapa ratkoa ongelmia.

Tällaista hoitomenetelmää kuitenkin suositellaan, kun on kyse lääketeollisuuden hienosäätämistä huumaavista aineista. Käypä-hoito suosituksissa todetaan lääkehoidon olevan suositeltavaa lievissäkin masennuksissa.

Psyykelääkkeet eivät nimestään huolimatta korjaa aivoissa, mahdollisesti, olevia häiriötä. Ne vaikuttavat keskushermostoon laimentaen oireita. Samalla ne kuitenkin aiheuttavat merkittäviä sivuvaikutuksia ja riippuvuutta.

Lääkehoidot ovat suosittuja, koska niillä saadaan helpotusta oireisiin. Ihmiset haluavat lääkärin tarjoavan konkreettista apua tuskaiseen oloonsa.

Lääkityksen käytön ongelmana on, että ihminen ei muuta elämäänsä ja ajatteluaan sellaiseksi, että ei tunne tuskaa, vaan hän muuttaa keskushermoston toimintaansa sellaiseksi, että kestää elämäänsä.

Monet ihmiset kertovat lääkkeiden auttaneen pääsemään pahimman yli. Vastaavasti on kertomuksia, joissa kerrotaan lääkkeiden pilanneen elämän. Terveydenhuollossa myönnetään, että vain kokeilemalla tiedetään onko lääkkeestä apua.

Koska psyykelääkkeillä on vakavia sivuvaikutuksia, ne aiheuttavat riippuvuutta ja voivat estää henkilöä tekemästä tarvittavia muutoksia elämäänsä ja ajatteluunsa, niitä pitäisi suositella käytettäväksi vain silloin kun muu ei auta, tai oireet ovat niin vakavia, että niitä on pakko hillitä.

 

Kriittistä tietoutta psyykelääkkeistä:

http://akukopakkala.fi/

http://www.benfurman.com/blogi/

http://www.deadlymedicines.dk/

https://www.cchrint.org/videos/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Olen seurannut läheisen ihmisen sairastumista ja pitkällistä parantumista. Keskustelut lääkärin ja potilaan välillä liittyvät osaksi lääkkeiden vaikutukseen ja sopivan lääkityksen etsimiseen. Kun lääkäri löytää oikean lääkityksen potilaalle, niin jokin hallitsematon osa-alue saadaan hallintaan ja on mahdollista paneutua muihin sairauteen vaikuttaviin otekijöihin. Kun paraneminen alkaa, niin lääkärin seurannassa lääkitystä vähennetään ja lopetetaan. Ehkä parantumattomasti sairailta ei sitten lääkitystä lopeteta. Lääkäri arvioi lääkityksen tarpeen tapauskohtaisesti ja en osaa kuvitella että joku lievän masennuksen johdosta edes menisi lääkäriin ja tuntuu oudolta että lääkäri määräisi lääkkeitä jonkun lääketehtaan suosituksen mukaan, kuin että hän tekisi oman potilaskohtaisen arvion.

Käyttäjän ToukoTanskanen kuva
Touko Tanskanen

Huumattuna ihminen ei pääse samalla tavoin käsiksi siihen mikä häntä masentaa tai ahdistaa. Ongelmat jäävät helposti ratkaisematta. Kestävintä on aina, että yksilö saadaan keksimään keinoja, joilla hän saa luonnollisilla menetelmillä helpotusta tuskaiseen oloonsa. Tutkimukset viittaavat siihen, että masennuksella on suurempi todennäköisyys kroonistua ja uusia, kun sitä hoidetaan lääkkeillä verrattuna siihen, että helpotusta opitaan löytämään ilman lääkkeitä. Erityisesti nuorten olisi tärkeä oppia ratkomaan masennus ja ahdistus oireita luonnollisin menetelmin ilman päihteitä ja huumaavia lääkkeitä.

Käyttäjän savellyksia1 kuva
Antti Samuli Hernesniemi

Hyvä, asiaan pureutuva kirjoitus. Masennus on mielestäni tiettyyn hankalaan elämäntilanteeseen liittyvä kokemus. Jokin koettu tai ajankohtainen aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Jotakin uupuu. Jossakin ei voi ehkä päteä niinkuin toivoisi. Ehkä rasittavaa työtä on liikaa. Ehkä joku ihmissuhde on ollut pettymys. Ehkä on täytynyt kulkea liian pitkään kivistä tietä, raskain lastein. Masennus on toisaalta mielekäs kokemus. Täytyy pysähtyä ja tehdä jotakin eri tavalla kuin ennen. Ehkä olla tekemättä mitään. Masennus on vaikeana ehdottomasti sairaus, siinä kuin krooninen selkäkipu tai vatsahaava. Vaikeasti masentunut ei jaksa yksinkertaisesti tehdä mitään. Lääkkeet ovat paikallaan muun tuen - tutkimuksen, keskustelun ja vertaistuen - ohella. Lääkehoitoa tarjottaessa olisi hyvä mieltää potilaanakin, että sen on tarkoitus olla lääkevalinnaltaan, määrältään, kestoltaan ja seurannaltaan määritelty. Lääke on siis vain osa masennuksen hoitoa. Ystävät olisivat joka tapauksessa, olivat ne oikeasti olemassa, tai esimerkiksi kirjojen kirjoittajia, he ovat tärkeitä. Parhaiten mielestäni masennuksessa auttaa kun sitä kokevan ihminen saa rohkaisua. Toivon että se löytyy.

Tämän blogin suosituimmat